Gijs Ivanisevic?
Vooral recreanten bij Ridderweide 

Door BART VAN DOOIJEWEERT 

De gemiddelde toernooi - tennisser in de regio speelt - anders dan een jaar of tien geleden - in een van de lagere categorieën en is 35+. Dat blijkt ook weer op het jaarlijkse Open toernooi van de Tielse tennisvereniging Ridderweide. 
Gijs van Laar

De finalisten in categorie 7 35+, René Uiterwaal ( links) en Gijs van Laar, wensen elkaar succes. Foto: Jan Bouwhuis
 
 
 
 
 
 
 
 

Met een korte woedeuitbarsting reageert Gijs van Laar zich af in zijn finalepartij gisterenochtend tegen René Uiterwaal. Daarna draait de tennisser zich om naar de vijftien man publiek om zich te verontschuldigen. "Ik ben ook te huur voor feesten en partijen", grapt Van Laar, waarmee hij de lachers op zijn hand krijgt. Het mag duidelijk zijn: hoewel het fanatisme zeker niet ontbreekt, staat de gezelligheid voorop bij het Open Toernooi van Ridderweide. Van Laar en Uiterwaal speelden de finale in de categorie 7 bij de 35+'ers, de speelcategorie met de meeste inschrijvingen: zeventien.

In het verleden was het toernooi bij Ridderweide, met name in de hogere categorieën beter bezet. Hoe komt het dat de betere tennissers verstek laten gaan? "Moeilijk", antwoordt organisator Willy Molag. "Het speelt in ieder geval mee dat er bij ons geen prijzen zijn te winnen. Bij het toernooi van Groenendaal neemt de winnaar tweehonderd euro mee naar huis. Dat staat ook te lezen op de posters van het toernooi. Daar komen dan toch tennissers op af."

"Bij Ridderweide krijgen de winnaars alleen een cadeaubon van een sponsor. En dat is vooraf nog onbekend, het is dus nog een verrassing. Misschien kunnen wij ook een sponsor vinden. Dan kunnen we volgend jaar ook een categorie 4 poule maken. Nu is categorie 5 nog het hoogste niveau." Dat is tegelijkertijd het niveau met de minste inschrijvingen. Zo zijn er maar drie vrouwen uit categorie 5 actief in het enkelspel. Zij spelen in een poule om de hoofdprijs.

Tonny van Oijen, wedstrijd- en toernooicoördinator bij Ridderweide, heeft nog een andere verklaring voor de lage bezetting van het evenement op tennispark Ridderweide. "Sinds enkele jaren zijn de speelsterktes A1 tot en met D2 vervangen door de categorieën 1 tot en met 8. Beginnende tennisser komen in 9." 

Die verandering ging gepaard met een automatische en snellere doorstroming tussen de categorieën. Van Oijen: "Door wedstrijden te winnen kunnen spelers zich heel snel omhoog werken. Er zijn tennissers die niet naar een hogere categorie willen. Dat kan een reden zijn om niet op dit toernooi te spelen. Zodoende halen ze geen punten en blijven ze in dezelfde categorie spelen. En andersom kan het natuurlijk ook: mensen die niet willen degraderen en geen punten willen verliezen."

Ook het totale aantal deelnemers bij Ridderweide ligt lager dan voorheen. Nu schreven 168 deelnemers zich in, tegen 190 vorig jaar. Vooral de jeugd laat het afweten. "Dat heeft voor een groot gedeelte te maken met de vakantie", verklaarde Molag. "Het toernooi is in hetzelfde weeknummer als vorig jaar, alleen valt die week wel een aantal dagen later, waardoor voor veel mensen de vakantie al begonnen is." Van Laar en Uiterwaal zijn volgens Molag wel spelers die in een hogere categorie dan 7 willen uitkomen. "Ze spelen nog maar één of twee jaar bij Ridderweide. Al best knap dat ze nu al in de finale staan dus. Ze boeken snel progressie. Dat zie je vaker bij oud-voetballers die gaan tennissen. Die hebben meer balgevoel en snelheid."

Van Laar en Uiterwaal, die ook geregeld samenspelen, maken er een spannende finale van. Uiteindelijk gaat de winst naar Van Laar die zijn kompaan in twee sets klopt: 7-6, 6-3.

In de finale van dezelfde categorie bij de vrouwen duurt de gezelligheid het langst. Jo-ann Bredero en Ellen Braam-Kok staan meer dan drie uur op de baan. Bredero trekt aanhet langste eind: 3-6, 6-4 en 6-2.

In de hoogste categorie (5) gaan de titels naar Maarten Bouwman en Linda Homan. Bouwman versloeg Yannick de Waal met 6-3 en 7-6. Homan is de sterkste in de poule. Jannes Bos en André vd Meijden winnen het dubbelspel in categorie 5. De wedstrijd wordt in de derde set plotseling beslist omdat Marcel Krouwel en Mark Almekinders wegens een blessure opgeven.