TENNIS

Rechtshandige tennisser is frêle linksbuiten

Door WALTER NIEUWKAMP

KERK AVEZAATH - Niels de Morée hoopt als tennisser prof te worden. Maar het 20 jarige talent uit Kerk Avezaath is ook een goede voetballer. Als zijn schema het toelaat, speelt hij bij Teisterbanders in zijn dorp. Afgelopen seizoen debuteerde hij in de hoofdmacht.

Het leven van Niels de Morée staat voor het grootste gedeelte in het teken van tennis. Het talent uit Kerk Avezaath komt uit in het futurecircuit en hoopt de komende jaren de overstap naar de profs te maken. Als hij tijd heeft, draaft hij echter ook nog op als voetballer van Teisterbanders. Afgelopen seizoen speelde hij zelfs verscheidene keren in het eerste elftal van de vijfdeklasser.
,,Ik begon in het tweede elftal, maar omdat ze in het eerste wat blessures hadden, mocht ik een paar keer met het eerste meedoen. Dat vond ik wel leuk. Helemaal omdat het pas mijn eerste seizoen was als lid van de club. Ik voetbalde vroeger wel met een aantal vrienden, zoals iedereen, op straat of op veldjes in de buurt. Een aantal vrienden voetbalt bij Teisterbanders, het leek me wel leuk om af en toe ook in wedstrijden met ze te voetballen", vertelt De Morée.

Niels de Morée vindt het fijn om af en toe ook in een teamsfeer te sporten. Foto: William Hoogteyling Niels de Morée vindt het fijn om af en toe ook in een teamsfeer te sporten. Foto: William Hoogteyling

De combinatie tennis en voetbal beviel De Morée het afgelopen jaar zelfs zo goed dat hij ook komend seizoen in principe minimaal een keer in de week blijft meetrainen met de voetbalclub in zijn woonplaats. Bovendien probeert hij zoveel mogelijk wedstrijden mee te doen.
,,Ik heb voetbal altijd al een leuke sport gevonden. Voor mij als tennisser is het een fijne afwisseling, naast mijn drukke tennisprogramma. Als tennisser ben ik altijd alleen op pad, ik vind het fijn om af en toe ook in een teamsfeer te sporten. Bovendien spelen bij Teisterbanders bijna alleen maar jongens uit het dorp, dus ik ken iedereen,
De tennisser Niels de Morée en de voetballer zijn opvallend genoeg twee verschillende types. De twintigjarige Kerk Avezather is rechtshandig op de tennisbaan, maar op het voetbalveld is hij een frêle linkspoot.
,,Ik ben rechtshandig, ik schrijf met rechts en ik sla met rechts. Maar ik voetbal met links. Ik ben stijf links, met mijn rechtervoet kan ik niet zoveel. Vraag me niet hoe dat kan, dat heb ik van kinds af aan gewoon aangeleerd. Ik sta bij Teisterbanders meestal linksbuiten of anders linkshalf'” vertelt hij.
Van jongs af aan was De Morée al een sportieve jongen. Dat hij uiteindelijk koos voor tennis wil niet zeggen dat hij nu andere sporten links laat liggen. Zo houdt hij zijn basisconditie op hoog niveau en het zorgt voor een fijne afwisseling in een leven vol tennis. 
,,Behalve voetbal doe ik ook graag aan hardlopen en speel wel eens golf. Als het kan, doe ik in de regio mee aan hardloopwedstrijden. Ik wil dit jaar in Nijmegen de Zevenheuvelenloop lopen en ik ben van plan om aan de halve marathon van Egmond aan Zee mee te doen. De uitdaging van hardlopen is om elke keer weer een snellere tijd neer te zetten, jezelf te verbeteren."