DE JEUGD VAN TEGENWOORDIG

'Zoveel huiswerk heb van school nooit'

De computer is een geduchte concurrent. Toch geldt vooral op zaterdagochtend het sportterrein als domein van de jeugd. In de serie De jeugd van Tegenwoordig wekelijks een portret. AfIevering 3: Rutger van Stigt Thans.

Door Luuk de Suijck

Rutger van Stigt Thans test zijn rode kaart alvast.

Naam: Rutger van Stigt Thans 
Leeftijd: 14 jaar
Sport: scheidsrechterscursus 
Woonplaats: Tiel 
Club: Teisterbanders

Waarom scheidsrechter? 
"Op mijn voetbalclub Teisterbanders vroegen ze vorigjaar al of ik een cursus wilde doen. Ik twijfelde een beetje, maar zei ja. Ik kon altijd nog nee zeggen als het zover was. Maar het ging niet door omdat ze niet genoeg mensen bij elkaar kregen. Toen ze het dit jaar opnieuw vroegen, zei ik meteen ja. Met een paar andere jongens van de club volg ik nu een cursus van zeven weken."

Wat is er zo leuk aan?
"Ik ben het nog niet, dus dat weet ik niet. Maar het lijkt me leuk.Tenminste, om F jes en E tjes te fluiten. Geen spelers van mijn eigen leeftijd. Ik merk wel datje anders naar de scheidsrechter kijkt als je zelf speelt. Dan denk je soms: hé, hij doet iets fout."

Wat vind je van de cursus? 
"Het is leuk, maar ook streng. Het lijkt wel school, je mag geen kauwgum in de klas. De leraar is Ben Wirken, een echte KNVB scheidsrechter. Het is best zwaar. je krijgt ook hartstikke veel huiswerk, zoveel krijg ik voor school echt niet."

Wanneer mag je het veld op? 
“Ik ga nu eerst twee weken ervaring opdoen met vlaggen bij wedstrijden van de D1 of de D2 van Teisterbanders. Dat hoort bij de opleiding. Daarna ga je ook zelf wedstrijden fluiten van de E of de F. Deze week heb ik de gele en de rode kaart al gekregen."

Doe je nog meer sporten? 
“Ik voetbal in de C2 bij Teisterbanders. Vroeger heb ik ook ge¬honkbald en een tijd getennist. Ik speel achter de spitsen. Een nummer 10, ja."

Computeren?
“Ik speel spelletjes en gebruik hem ook om te msn'en of te chatten. Maar ik ben ook heel vaak buiten.”

Wie is je grote voorbeeld?
“Ik heb geen grote posters met voetballers boven mijn bed hangen, of zo. Maar Ronaldinho en Zidane vind ik heel goed. Dat zijn echte nummers 10.”