Jan van Mourik in de krant
Spits wil met Teisterbanders hogerop

door Rob Jansen

KERK-AVAZAATH - Jan van Mourik is een exponent van het jeugdvoetbal bij het Avezaathse Teisterbanders. 

Foto: Jan van Mourik in De Gelderlander

Jan van Mourik werkt ontspannen toe naar de kraker in de vijfde klasse tussen Teisterbanders en SCR. Wij winnen, is hij stellig.foto Raphaël Drent

Hij begon op zijn vijfde en is nu, vijftien jaar later, alweer voor het tweede seizoen een vaste waarde in het elftal van trainer Kees Spek.
Van Mourik staat daarbij niet alleen. Nog een stuk of zes andere spelers uit zijn leeftijdsgroep maakten de sprong naar het eerste elftal, dat nu de ranglijst aanvoert in de vijfde klasse zondag van het district Zuid 1. De vierde klasse lonkt voor de club uit Kerk-Avezaath.

"Ja, het draait lekker bij Teisterbanders", geeft de twintigjarige middenvelder, die thuis op de boerderij werkt, grif toe. "Vorig seizoen ben ik met nog twee andere spelers doorgeschoven naar het eerste elftal en dit seizoen zijn er nog weer drie leeftijdsgenoten zijn bijgekomen. We spelen al lang samen, kennen elkaar door en door en we vinden elkaar blindelings. Dat vertaalt zich ook in de resultaten", weet de veel scorende aanvaller.

"Maar de komst van Andries van Mourik (geen familie, red.) heeft de grootste resultaatverbetering opgeleverd", vervolgt hij zijn verklaring van het succes. "Hij is dit seizoen overgekomen van SCZ uit Zoelen en speelt laatste man. Andries zorgt voor de balans in het elftal en laat andere spelers achterin beter spelen. Vorig seizoen ging het ook niet slecht, maar als we op een voorsprong kwamen was het gedaan. Dan sloegen de zenuwen toe en konden we ineens niet meer voetballen. Nu, met Andries achterin, blijven we rustig en kunnen een voorsprong uitbouwen. We hebben dit seizoen nog niet verloren, alleen vier keer gelijkgespeeld."

Van Mourik is clubtopscorer met acht doelpunten. "Maar hij speelt niet meer in de spits", vertelt zijn trainer Kees Spek. 

" Achter de spitsen is hij een stuk gevaarlijker. Hij kan zijn loopvermogen hier beter kwijt in de wedstrijd. Jan is een taakbewuste speler met 'grote oren en een kleine mond', maar laat zich wel horen als het nodig is."

"Die plaats bevalt me ook beter dan in de spits", concludeert Van Mourik zelf. "En scoren doe ik daar ook. Drie keer speelde ik 'op tien' en drie keer was het raak. Als spits liep ik te veel en deed ik te veel verdedigend werk. Een spits moet wachten op zijn kans, goed positie kiezen en dan toeslaan. Als fanatieke voetballer, die alle duels altijd wil winnen, is dit een ideale plaats. Ik moet het van mijn loopvermogen hebben en kan nu mijn ei helemaal kwijt."

Teisterbanders wil net als Van Mourik eindelijk eens hogerop. "Ik denk dat het spel dat wij spelen goed aansluit bij het spel in de vierde klasse. Teisterbanders is een grote club met een grote jeugdafdeling en kan doorgroeien. Ging het vroeger vooral om de gezelligheid, met Spek als trainer gaat het om anderhalf uur hard en met plezier trainen. De prestatie is het enige dat telt."

Overmorgen staat de topper tegen SCR de nummer twee van de ranglijst op het programma. "In Rijswijk werd het 0-0, maar hoe vaker en langer ik er over nadenk; er had daar veel meer ingezeten", kijkt hij terug. " SCR had de wedstrijd ervoor met 9-1 van ISC gewonnen. Wij hebben daar te verdedigend gespeeld en dat was niet nodig geweest. Nu gaan we van ze winnen, zeker weten. We hebben in Kerk-Aezaath immers nog alles gewonnen, met minstens drie doelpunten verschil. Iedereen is fit, dus het moet kunnen. Aan mij zal het niet liggen", besluit de strijdvaardige Van Mourik.