Vrijwilligerscommissie in het nieuws
Teisterbanders bindt en boeit

‘Vrijwilligers zijn het cement van de club’  

KERK-AVEZAATH - ,,Je kunt altijd iets voor je club betekenen”, meent Hennie van Baal van voetbalvereniging De Teisterbanders. Samen met Ed van Tuil legt hij uit hoe belangrijk de vrijwilligers binnen hun vereniging zijn. ,,De betrokkenheid van jezelf bij de vereniging is essentieel.”  

door Esther Coumans

Foto: Vrijwilligers bij Teisterbanders
Hennie van Baal en Ed van Tuil zijn heel blij met de vrijwilligers van hun club. Foto Raphaël Drent 

De twee heren vormen samen met Gerrit Niessen en Janus van de Kop de vrijwilligerscommissie bij de Teisterbanders. Deze commissie is in het leven geroepen na een ‘cement’ avond in het afgelopen jaar. ,,Daar hielden we ons bezig met de vraag ‘wat houdt de club in stand?’ Dat zijn de vrijwilligers, het cement dus”, vertelt Van Tuil. ,,We merken wel dat er vanuit de jeugd veel betrokkenheid is bij de vereniging. Je probeert de ouders te benaderen en als zij een vrijwilligersfunctie oppakken, volgen de kinderen al snel. Het is natuurlijk de bedoeling om de vrijwilligers te houden, dus ons besluit was om de organisatie goed in beeld te krijgen.”

De voetbalvereniging werkt heel veel met vrijwilligers. ,,De club heeft 365 leden en 138 vrijwilligers”, zegt Van Baal trots. ,,Om alles goed in kaart te brengen, hebben we nu een organogram opgesteld.” Vrijwilligerscoördinator Van Tuil legt de voordelen ervan uit. ,,Iedereen weet nu zijn rol binnen de vereniging. Dat is helemaal uitgewerkt. Je maakt het nu zichtbaar wie wat doet. En wat heel makkelijk is, dat je er nu een functieprofiel aan kunt hangen.” 

Vrijdag 21 maart licht de vrijwilligerscommissie haar organogram toe tijdens een speciaal voor de vrijwilligers georganiseerde avond met als thema ‘binden en boeien’. ,,Wij laten zien met hoeveel mensen we werken en we geven aan hoe we denken dat in stand te houden, het binden en boeien dus”, vertelt Van Tuil.

Waardering

Van Baal laat weten dat iedere vrijwilliger voor deze avond is benaderd om te komen. ,,Ze reageerden erg enthousiast. De belangstelling is ook groot, want we verwachten ongeveer negentig mensen. Er is dus wel degelijk behoefte aan zo’n avond. De KNVB heeft laten weten dat zij ook geïnteresseerd is en daar kunnen we alleen maar trots op zijn. Wij vinden het prettig om onze kennis uit te dragen en het met andere verenigingen te delen.” Van Tuil zegt dat de avond ook een stukje waardering is naar de vrijwilligers toe. ,,Zij doen zoveel voor de club. Wij mogen blij zijn met de mensen die we hebben”, besluit hij.