Sluitpost aan het woord
Van der Weerd houdt de deur op slot

KERK-AVEZAATH - Zondagvijfdeklasser Teisterbanders is aan een goed seizoen bezig. Met nog twee wedstrijden voor de boeg voert de club uit Kerk-Avezaath de ranglijst aan met een punt voorsprong op SCR uit Rijswijk. 

Foto: Erik van der Weerd

Slechts zeven tegentreffers kreeg doelman Erik van der Weerd dit seizoen om de oren. Daarmee is de sluitpost van kampioenskandidaat Teisterbanders momenteel de minst gepasseerde doelman in het KNVB voetbaldistrict Zuid 1. Foto: Raphaël Drent.

De hoge klassering is voor een groot deel te danken aan de solide defensie. En dan vooral aan doelman Erik van der Weerd, die dit seizoen slechts zeven keer de gang naar het moest maken. Daarmee is de minst gepasseerde doelman in het district Zuid 1 en dat wil hij zo houden. 

"De doelman van vierdeklasser SC Gastel zit kort achter mij met acht doelpunten", weet Van der Weerd (24) precies te vertellen. "Ja, ik ben er zeker mee bezig en mijn ploeggenoten ook. Op internet bij voetbalzuid.nl kan ik het bijhouden. Onze verdediging met, in het centrum Adrie van Mourik en Martijn van Duren, staat als een huis. Martijn is vooral een goede verdediger en Andries de man met ervaring. Nog twee keer de nul houden en dan is de helft al gewonnen. Meestal maken we wel een doelpunt, zeker nu Kevin Buisrogge weer terug is na een schorsing."

Doelman werd Van der Weerd pas, toen hij C-junior werd. "Daarvoor voetbalde ik altijd", vertelt de bijna twee meter lange sluitpost. "Ik heb me alles zelf moeten aanleren, een keeperstrainer was er niet in de jeugd. Toch zat ik al in mijn vijftiende jaar bij het eerste elftal, ik denk dat ik er wel feeling voor had. Nu krijg ik specifieke keeperstraining van André de Ridder, die zelf bij Teisterbanders en SCZ onder de lat heeft gestaan. Van hem heb ik in het verleden al erg veel opgestoken."

Zelf omschrijft de 1,97 meter lange en 100 kilo wegende doelman zichzelf als een rustige, duidelijke en meevoetballende doelman. Trainer Kees Spek is iets specifieker.

"Van der Weerd is een lange atletische doelman, die sterk is op de lijn", zegt de succesvolle trainer, die ook nog een kanttekening heeft. "Eigenlijk moet iedereen bang van hem zijn. Hij moet baas zijn in het vijfmetergebied en ook nog in het zestienmetergebied. Daar zijn we nu druk bezig.hem dat te leren." De doelman kan zich daarin wel vinden. "Op hoge ballen ben ik nog niet zo goed", zegt hij. 

In het verleden was Teisterbanders vooral een gezellige club met ieder jaar als hoogtepunt de lentefeesten. Van der Weerd: "Drie seizoenen geleden hebben we echter een omslag gemaakt. Was het eerst alleen gezellig, nu is het presteren geblazen én ook nog erg gezellig. We gaan er nu echt voor. Niet alleen bij het eerste elftal, maar ook bij de jeugd. Ik ben ook nog jeugdcoördinator bij de club en heb samen met anderen een jeugdplan opgesteld, waarmee we aan de slag zijn gegaan. We weten nu precies waar we heen willen."

Gezellig kan het vooral worden als Teisterbanders de laatste twee wedstrijden wint en kampioen wordt. "We hebben gezien de tegenstanders een iets lichter programma dan concurrent SCR. Die spelen bijvoorbeeld de laatste wedstrijd nog tegen Waalkanters. Wijzelf moeten morgen naar Ophemert en krijgen Rossum nog thuis. Dat moet te doen zijn, alleen hebben we het vaak moeilijk tegen ploegen die laag op de ranglijst staan" weet de succesvolle doelman.