Teisterbanders routinier aan het woord
Van Veenendaal ziet mogelijkheden genoeg

KERK-AVEZAATH - De ontknoping van de strijd om het kampioenschap in de vijfde klasse Zuid 1 zondag was vorig seizoen ongemeen spannend. Pas vlak voor het einde achterhaalde Teisterbanders lijstaanvoerder SCR. 
Een benauwde 1-0 overwinning op Rossum bleek voor Teisterbanders genoeg om het kampioenschap in de vijfde klasse te pakken. Voor het eerst in zijn bestaan speelt de ploeg uit Kerk-Avezaath daarom in de vierde klasse. 

Foto: Bert-Jan van Veenendaal

Bert-Jan van Veenendaal beleefde vorig jaar met Teisterbanders een zenuwslopend slot van de competitie. Foto: Raphaël Drent.

Die beslissende wedstrijd tegen Rossum was bepaald geen uitgemaakte zaak. Rossum, dat een aantal spelers overnam van het halverwege uit de competitie teruggetrokken Zaltbommel, had Teisterbanders eerder in de zetel geplaatst door koploper SCR met 1-0 in Rijswijk te verslaan. 

Bovendien werden de resultaten van alle ploegen tegen Zaltbommel uit de stand verwijderd. Ook daarvan profiteerden de Avezathers. "Wij hadden tegen Zaltbommel met 0-0 gelijkgespeeld, terwijl SCR had gewonnen. Dat kostte ons één, maar SCR drie punten. Wij kwamen toen we voor het eerst op kop. "

"Het was wel billenknijpen", kijkt linkermiddenvelder Bert-Jan van Veenendaal terug op de laatste zenuwslopende wedstrijden, waaronder het treffen met Rossum. "Er zat veel druk op. Want de hele competitie zijn we in de achtervolging geweest op SCR. De laatste wedstrijden waren niet fraai, maar uiteindelijk bleek die 1-0 tegen Rossum voldoende en was de ontlading dan ook groot."

Toch kwam de titel niet uit de lucht vallen. "Het was eigenlijk het eind van een proces dat we drie jaar geleden met trainer Kees Spek hebben ingezet", stelt Van Veenendaal. "Spek heeft het grootste deel van de A-jeugd door laten groeien naar het eerste. Bovendien kregen we er met Andries van Mourik een hele goede laatste man bij."

Scoren tegen Teisterbanders was vorig jaar voor de meeste vijfdeklassers dan ook een te moeilijke opgave. Waalkanters hield de ploeg in Varik op 3-3. "Met zeven tegentreffers hadden we de beste verdediging van alle standaardelftallen in Nederland. In de overige negentien duels werd doelman Erik van der Weerd maar vier keer gepasseerd. Tel daarbij op dat wij er bijna vijftig hebben gemaakt. Bij ons kan iedereen scoren. Wij zijn niet afhankelijk van één speler."

Bert-Jan van Veenendaal is een rasechte Teisterbander. "Hier ben ik in de jeugd begonnen. In die tien jaar dat ik in het eerste speelde, hebben we niet meer dan een paar periodetitels gewonnen. Mijn vriendin woonde in Culemborg en daar heb ik drie seizoenen bij Fortitudo gespeeld. Ik heb er veel geleerd van Jan van Deinsen en twee seizoenen Dick Wammes. Vooral discipline. Als je bijvoorbeeld een domme gele kaart haalde, maar nog niet werd geschorst, zette Dick je de volgende wedstrijd doodleuk op de bank."

Terug bij Teisterbanders was de echte linkspoot belangrijk. "Ik moet het van mijn mentaliteit en positieve instelling hebben. Bovendien ben ik niet erg blessuregevoelig. Vorig jaar heb ik een half seizoen op scherp gestaan, maar ben niet geschorst." 

Afgelopen seizoen kon de vlag in Avezaath dan ook in top. Maar de promotie naar de vierde klasse schept ook verplichtingen voor zijn club. "We leggen de lat hoog", weet Van Veenendaal, met zijn dertig jaar een van de routiniers van de ploeg. 

"We willen bovenin meedoen. Zelf ben ik al tevreden wanneer we in het linker rijtje eindigen. Maar er zit nog muziek genoeg in de ploeg. Ik verheug me op de derby's, vooral die tegen Buren. Dat waren vroeger in de vijfde klasse ook altijd prachtige wedstrijden."