METSELAAR

Spits Michel Jansen metselt alleen muurtjes buiten het veld

De omgeving had niet toepasselijker kunnen zijn. Metselaar en timmerman Michel Jansen (23) is volop aan het werk in zijn nieuwe woning. ,,Nog een enkel gipsen muurtje en de nieuwe keuken dan ben ik klaar”

Door GERRIT VAN DEN HEUVEL
......................................................................................................................................................
KERK AVEZAATH - Jansen werkt bij een aannemer en bouwt huizen vanaf de grond toe af op. ,,Vanaf de lagere school aan wist ik al wat ik wilde worden. Dat we thuis een aannemersbedrijf hadden, had daar natuurlijk ook mee te maken." Tijdens zijn opleiding bij de Revabo in Geldermalsen deed hij regel matig mee aan onderlinge wedstrijden. "We moesten een werkstuk metselen. Hoewel ik wegens een ongeluk van een familielid niet alle dagen aanwezig was, deed ik dat toch als beste. Hierdoor mocht ik naar regionale wedstrijden in Rosmalen."
Als het nodig Is, neemt Mlchel Jansen ook bij Teisterbanders de troffel ter hand. Foto: Raphaél Drent

Deze regiowedstrijden duurden drie dagen. Jansen werd derde in een deelnemersveld van twaalf. ,,Je krijgt een tekening en je moet zelf de profielen stellen. Vooral de maatgeving is zeer belangrijk. Bij het stellen van de profielen krijg je wat hulp. Zelf bepaal je echter hoe het zit met de maten en of het waterpas staat. Eén millimeter verschil leverde al strafpunten op. ,,Jansen lette goed op en zag waarop de jury andere deelnemers beoordeelde. ,,Ik wist dus waar ik op moest letten. Mede daardoor werd ik derde. Dat was voldoende om naar het Nederlands kampioenschap te mogen.” Het NK was in Almelo. ,,Ook hier waren twaalf deelnemers. De opdracht was moeilijker en deze wedstrijd duurde vier dagen. We moesten de voorkant van een oude stoomlocomotief maken. Veel diepte en een grote ronding. Het eerst op maat maken van de stenen ging me goed af. De jongen die won had al een keer eerder meegedaan. Voor mij was het allemaal nieuw. Toch was hij in mijn ogen niet beter. Hij kwam niet uit bij een rollaag van elf stenen, maar door te zagen had hij dit opgelost. Dat was echter niet de bedoeling. Met zagen kun je alles maken. Ik vond dat wat zuur omdat ik veel tijd had gespendeerd aan het uitrekenen. Hij kreeg echter geen strafpunten, waardoor ik tweede werd. Die jongen kon er overigens wel wat van, want later werd hij ook wereldkampioen.” Daarna deed Jansen niet meer mee aan wedstrijden, omdat hij zijn opleiding afgesloten had. Tegenwoordig doet Jansen meer dan metselen alleen. ,,Ik werk nu voor een aannemersbedrijf en dan doe je alle voorkomende werkzaamheden. Dat is leuker en afwisselender." Zijn club Teisterbanders brainstormt al enige tijd over de bouw van een tribune gecombineerd met kleedkamers. ,,Ik wil graag helpen al denk ik dat een tribune op ons niveau niet nodig is." Om te besluiten: ,, In het veld zet ik nooit muurtjes. Dat laat ik graag aan onze keeper en de verdediging over.”