Mathijs van der Donk heeft ambities
Foto: William Hoogteyling
Mathijs van der Donk: "We zijn dit seizoen slecht gestart, maar hebben daarna een prima serie neergezet. Lukt ons dat weer, dan pakken we gewoon de derde periode."

Teisterbanders wil titel derde periode 

De selectie van Teisterbanders begon wat ongelukkig aan het seizoen. De jonge ploeg heeft zijn draai echter gevonden en bezet nu de zesde plaats op de ranglijst van de vijfde klasse Zuid I. Het seizoen kan helemaal goedgemaakt worden als het elftal van trainer Wim de Bie de derde periodetitel pakt. 

"En waarom niet", zegt Matthijs van der Donk, middenvelder bij de ploeg uit Kerk-Avezaath. "We zijn dit seizoen slecht gestart, maar hebben daarna een prima serie met acht overwinningen neergezet. Alleen waren die verspreid over twee perioden. Lukt het ons weer zo'n serie neer te zetten, dan pakken we gewoon de derde periode. Daar gaan we helemaal voor."

De slechte start weet Van der Donk niet te verklaren. "De voorbereiding was goed en langer dan vorige jaren. Toch begonnen we met een thuisnederlaag tegen Maurik. De volgende wedstrijd wonnen we, maar daarna ging het drie keer op rij mis, onder andere tegen de koplopers Buren en Beesd. Toen hebben we het even moeilijk gehad. Een goed gesprek deed vervolgens wonderen, want daarna ging het erg goed met acht zeges."

Mogelijkheden om de derde periode te pakken zijn er dan ook zeker. "We hebben de sterkste ploegen, Buren en Beesd, al tweemaal ontmoet. Ik denk dat alleen SCR ons nog een voet dwars kan zetten. Thuis hebben we wel gewonnen van SCR, maar die ploeg had wel tachtig minuten het beste van het spel. Daarnaast hebben wij een erg jonge ploeg die wisselend presteert. Als we iets constanter presteren, moet het lukken."

Teisterbanders drijft dankzij een uitstekende jeugdopleiding bijna helemaal op eigen kweek. "De jeugd krijgt veel aandacht bij deze club, dat is zeker", weet ook Van der Donk. "Voetballen kunnen we ook best, maar in de vijfde klasse is het vaak moeilijk spelen. Veel ploegen zijn geslepen en halen ons met een laag tempo uit de wedstrijd."

Van der Donk begon met voetballen bij Theole. "Ik speelde altijd rechts op het midden of achter de spitsen bij Theole. In de A-jeugd hebben ze me laatste man gemaakt en dat pakte verrassend goed uit. Het werd één van mijn betere seizoenen." 

"Omdat ik daarna naar Maastricht verhuisde om te gaan studeren aan de hogere hotelschool, ben ik niet doorgestroomd naar het eerste van Theole. Twee keer in de week trainen zat er gewoon niet in. Bij Teisterbanders vond trainer Wim de Bie het voldoende als ik op de vrijdagavond trainde. Dan mocht ik starten in de basis. Overigens wel weer als middelste middenvelder achter de spitsen." 

"Momenteel kan ik weer gewoon tweemaal in de week trainen. Waar mijn toekomst ligt weet ik nog niet. Ik zou het best nog wel eens hogerop willen proberen, maar dan wel weer als laatste man. Nog één keer alles eruit halen en dan gewoon weer terug naar Teisterbanders."

Overmorgen gaat zij club naar Groot Alexander en komt Van der Donk na lange afwezigheid weer in actie. "Ik heb mijn schorsing van vijf wedstrijden er eindelijk opzitten. Die schorsing heeft door enkele afgelastingen en de winterstop lang geduurd. Ik heb in november voor het laatst gespeeld. Ik werd geschorst na de wedstrijd tegen Rhelico. We stonden met 0-1 voor en de scheidsrechter liet maar doorspelen. In de twaalfde minuut van de blessuretijd maakte Rhelico gelijk. Zoveel blessuretijd was er in de wedstrijd nooit geweest. Na afloop kreeg ik daar woorden over met de scheidsrechter en die trok rood. Daar heb ik wel van geleerd, maar ik hoop dat dat ook voor de scheidsrechter geldt. Ik was toen aanvoerder, maar of ik dat zondag ook weer ben, weet ik niet."

Groot Alexander moet, gezien de stand op de ranglijst, een makkie zijn. "Maar dat is het beslist niet. Kijk, voetballend moet het geen probleem zijn. Maar die ploeg is snel geïrriteerd en heeft geen beste reputatie. Tegen EWV liep de wedstrijd uit de hand en bij ons in Avezaath was er ook mot. We zien best tegen die wedstrijd op. We moeten echter wel winnen, anders is het een verloren seizoen."