Erik van der Weerd deed gisteravond, nauwelijks 24 uur na de monsternaderlaag tegen ISC, praktijkexamen voor zijn trainersdiploma. - Foto: RaphaŽl Drent
Erik van der Weerd kreeg zondagmiddag acht ballen om zijn oren. De doelman van Teisterbanders had weinig tijd om te treuren. Hij deed gisteravond alweer praktijkexamen. Als voetbaltrainer. 
Foto: Raphaël Drent
 

De volle agenda van een voetbalveelvraat 

Door POUW JONGBLOED 

Het is kwart over zeven. Nederland ontwaakt. Erik van der Weerd stuurt zijn busje over de A50. "Ik zit al voorbij Apeldoorn en ben op weg naar Kampen", klinkt het monter uit de mond van de marktkoopman uit Kerk-Avezaath.

Van der Weerd, doelman van Teisterbanders, heeft alle tijd om Het Debacle van Ingen - een 8-1 nederlaag bij ISC - de revue te laten passeren. "Richting Kampen, zoals elke maandag, trekken tegendoelpunten meestal stuk voor stuk voorbij. Nu niet. Sommigen leken te veel op elkaar."

In gedachten ziet hij nog maar eens een Ingenaar voor zijn neus opduiken. Dat zijn, weet Van der Weerd als geen ander, frustrerende momenten voor een doelman. "Achterin klopte het niet. Bij één-tweetjes van ISC reageerden onze verdedigers steeds net te laat. En dan hadden die gasten vanaf vijf meter de hoek voor het uitkiezen."

Van der Weerd houdt ISC bijna in zijn eentje af van dubbele cijfers. "Het ging zó hard, de tien kwam snel dichtbij. Gelukkig hadden enkele jongens bij ons dat ook in de gaten. Op het laatst werd er weer fanatieker verdedigd."

Van der Weerd heeft in de nacht van zondag op maandag niet wakker gelegen van de stortvloed aan tegentreffers. Gezond staat hij weer op. Al om kwart over vijf, zoals gebruikelijk.

"Na een mooie overwinning, en een paar biertjes extra, is het soms lastiger de draad op te pakken. Ik ga zo dadelijk aan het werk. En uitgezonderd enkele collega's vraagt niemand in Kampen naar de wedstrijd van gisteren. Gelukkig maar."

De doelman heeft een druk werkschema. The Day After staat vooral in het teken van zijn praktijk-examen trainer/coach 3. "Ik verzorg vanavond een training met de jeugd van Hercules in Utrecht. Of ik zenuwachtig ben? Niet echt. Ik heb de oefenstof goed voorbereid. Nu moet het gebeuren."

De inwoner van Kerk-Avezaath blijft een opvallende verschijning op de trainerscursussen die hij volgt. Hij is overal verreweg de jongste. Of het nu de opleiding tot Jeugd Voetbal Trainer betreft of de cursussen jeugdcoördinator en keeperstrainer, die hij ook al met succes afrondde.

Van der Weerd (21) is een bezige bij. Hij verdedigt het doel van Teisterbanders en is trainer van de B1-jeugd van Sporting'70 in Utrecht. "Ik ben zes dagen in de week met voetbal bezig. En soms speel ik op mijn vrije vrijdagavond een partijtje in de zaal. Voetbal is gewoon kei-leuk!"

De voetbalmoeheid slaat daarom nog niet toe bij Van der Weerd. Hij rijdt met plezier naar Utrecht voor een training of een wedstrijd van 'zijn' jongens van Sporting. Clubmensen hebben de Betuwse jeugdtrainer op de cursus warm gemaakt en gestrikt voor de overstap naar de grote stad.

"Bij Teisterbanders trainde ik als vijftienjarige al jochies van elf en twaalf. Misschien is het een voordeel dat ik de taal van de jeugd spreek. Bij Sporting werk ik met een grotere groep. Ik kan spelers selecteren voor de B1. Die ervaring kun je bij een kleine club nooit opdoen."

De jonge voetbaltrainer vindt zichzelf niet bovenmatig ambitieus. Als hij tijd heeft, dan wil de afgestudeerde hbo-student integrale veiligheidskunde ('ik zoek een baan die bij mij past') volgend jaar het papiertje 'TC2' halen. "Ik richt me niet alleen op het trainersvak. Daarvoor is keepen veel te leuk."

Daar veranderen acht tegentreffers op een zondagmiddag in Ingen niets aan. Van der Weerd blijft voorlopig doelverdediger. Bij Teisterbanders, of toch ergens anders? 

"Ik ben thuis in Kerk-Avezaath. We hebben een jong elftal. Met veel jongens speel ik samen vanaf mijn vijfde. Het heeft iets weg van de tv-serie All Stars. Na de training op dinsdag en donderdag blijft iedereen hangen. Dat gebeurt niet overal."

Hij denkt terug aan zijn kortstondige uitstapje naar Theole. Van der Weerd staat in sportpark Drumpt in de A1-jeugd onder de lat. En hij traint regelmatig samen met doelman Richard Nass, de nummer één bij de Tielse tweedeklasser.

"Ik heb bij Theole als doelman veel geleerd. Maar aan de sfeer moest ik erg wennen. Veel spelers uit de jeugd gingen na afloop meteen naar huis. Dat vond ik raar. Niet zo gezellig."

"Bij ons was het zondag na die 8-1 niet zo leuk. Ik heb een bidon keihard tegen de kleedkamermuur gegooid. Even later ben ik dat vergeten. Dan gaan we met z'n allen iets drinken. Dat is typisch Teisterbanders."