Teisterbanders krijgt deksel op de neus
Zondag 19 september 2010 speelde Teisterbanders tegen 'buurman' S.C.Z. dat afgelopen seizoen promoveerde naar de vierde klasse. De eerste helft waren de ploegen aan elkaar gewaagd, maar kwamen de bezoekers op voorsprong. Na rust domineerde Teisterbanders veertig minuten, maar wist niet te scoren. De bezoekers deden dat vlak voor tijd wel uit een vrije trap, 1-2.

De historie van de wedstrijden tussen beide clubs gaan terug tot 1949, maar in de loop der jaren acteerden de Zoelenaren diverse jaren op een hoger niveau. In het seizoen dat Teisterbanders kampioen werd en promoveerde, degradeerde S.C.Z. en ontliepen de clubs elkaar. Dit seizoen stond eerst de derby in Kerk-Avezaath op het programma.

De eerste kans was voor de Zoelenaren. De spits reageerde attent op een diepte pass, maar Martijn van Duren greep tijdig in. Het spel golfde heen en weer, maar S.C.Z. hanteerde wat vaker de lange bal. Na ruim twintig minuten liep een Zoelense aanval op niets uit en Teisterbanders kon gaan opbouwen. Dat ging volledig de mist in en dat hebben we in het verleden wel vaker gezien. Een van de Zoelense spitsen was attent en aarzelde niet, 0-1.

Het laatste kwartier voor rust nam Teisterbanders wat meer initiatief. Ech grote kansen leverde dit niet op. Bart-Jan Zijlstra werd in het strafschopgebied aangespeeld, maar de bal werd hem op het laatste moment afhandig gemaakt. Bij zijn tweede kans was het gevaarlijker. De bal rolde maar net voorlangs. Zijlstra was even later de aangever, maar Blok produceerde een slap rollertje terwijl Floor van Gent al aanlegde voor een pegel. In de blessuretijd kwam toch de verdiende gelijkmaker op het bord. Harmen van Rinsum nam een hoekschop. Martijn van der Burg kwam toelopen en verlengde de bal naar de tweede paal, 1-1.

Na rust startte S.C.Z. het beste. Na een voorzet werd de bal ingeschoten bij de tweede paal, maar doelman Erik van der Weerd redde uitstekend met zijn voeten. Hierna nam Teisterbanders het initiatief en domineerde. De bal ging goed rond en nu werden in tegenstelling tot voor rust de spitsen wel bereikt. Van Rinsum paste in op Blok die verlengde op Zijlstra. De jonge spits, die knap op de been bleef tegen de Zoelense verdedigers, haalde uit, maar de bal ging over.

Bij zijn volgende kans schoot Zijlstra voorlangs. Amper een minuut later onderschepte Bert-Jan van Veenendaal de bal en speelde Zijlstra aan. De aanvaller zag Blok vrij staan, maar die koos niet voor een uithaal, maar wilde de bal controleren. Dit gaf de S.C.Z. verdediging de tijd om in te grijpen. Weg kans. Amper een minuut later kopte Zijlstra bij een hoekschop goed in, maar de bal werd van de lijn gekopt.

Hierna scoorde Zijlstra wel twee keer, beide treffers werden afgekeurd. Een kwartier voor tijd kreeg Teisterbanders een enorme kans. Zijlstra ging een 1-2 aan met Blok en stond alleen voor de doelman. De bal smoorde in de doelmond en Van Rinsum schoot in de rebound over. De laatste vijf minuten waren de beste kansen voor de bezoekers. Na een schot voorlangs, kreeg de thuisclub een kans om op voorsprong te komen.  Zijlstra legde goed terug, maar Van Rinsum schoot voorlangs. Twee minuten voor tijd moest Van Veenendaal aan de noodrem trekken en kregen de bezoekers een vrije trap. In de laatste minuut werd de bal als een streep ingeschoten, 1-2.

Een cliché, maar een waarheid: als je ze zelf niet maakt, doet de tegenstander dat wel. Teisterbanders speelde een goede tweede helft, maar verzuimde de gasten op een beslissende achterstand te zetten. Het gebrek aan scorend vermogen deed zich gelden. Het ontbreken van aan aantal spelers mag geen excuus zijn. Teisterbanders kan slechts vasthouden aan het spel en hopen op betere resultaten. Deze nederlaag was de eerste thuisnederlaag in een competitiewedstrijd sinds het bestaan van het Teisterbanders damesteam.